Sizin Aracınız Hangi Segment?
Otomobillerin hacmi, boyutu, kullanıcıya sağladığı özellikleri değerlendirilerek sınıflandırılmasına segment denir. Hangi otomobilin hangi segmente ait olduğu ise Avrupa Komisyonu tarafından belirleniyor.
Avrupa Komisyonu tarafından belirlenmiş olan toplamda 9 tip araç segmenti vardır. Bunlar A segmenti, B segmenti, C segmenti, D segmenti, E segmenti, F segmenti, G(S) segmenti, M segmenti, J segmentidir. Bu 9 segmentin belirlenme kriterleri ise şu şekildedir.
- A Segmenti: Minicar yani düşük uzunluk ve motor hacmine sahip araçlar bu sınıfın içerisinde yer alır. Bir otomobilin uzunluğu yani ön ve arka tampon arasındaki mesafesi 370 cm’den kısa ise A segmenti sınıfında yer alır. Bu araçlara örnek olarak; Hyundai i10, Opel Adam, Fiat 500, Ford KA olarak verilebilir.
- B Segmenti: Uzunluk olarak 370 cm ve 400 cm arasında olan araçlardır. A segmenti araçlardan bir diğer farkı ise motor hacminin daha yüksek olmasıdır. Bu segmentteki araçlara örnek olarak; Hyundai i20, Opel Corsa, Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Seat Ibıza, Renault Clio olarak verilebilir.
- C Segmenti: Uzunluk olarak 400 cm ve 460 cm arasında olan araçlardır. C segmentinde bir çok motor hacmi bulunabilmesinin yanı sıra farklı karoser tiplerine de sahiptir. Bu segmentteki araçlara örnek olarak;
- Hatchback: Volkswagen Golf, Hyundai i30, Seat Leon, Toyota Auris, Peugeot 308
- Sedan: Volkswagen Jetta, Ford Focus, Skoda Oktavia, Renault Fluence, Hyundai Elentra
- SUV: Nissan Qashqai, Ford Kuga, Skoda Karoq, Renault Kadjar, Hyundai Tucson
örnek olarak verilebilir.
- D Segmenti: C segmentine kıyaska boyutu daha uzun ve kabin genişliği olarak daha artırılmış araç segmentidir. Motor hacmi ve performans olarak artırılmış bir yapıya sahiptir. Bu segmentteki araçlara örnek olarak; Volkswagen Passat, Audi A4, BMW 3 Serisi, Mercedes C Serisi örnek olarak verilebilir.
- E Segmenti: “Executive” olarak da bilinen bu araçlar fiyat ve performans bakımından yüksek olan araç segmentidir. Bu segmentteki araçlara örnek olarak BMW 5 Serisi, Mercedes E Serisi Audi A6, Jaguar XF ve Volvo S80 olarak verilebilir.
- F Segmenti: F segmentindeki araçlar lüks otomobiller olarak değerlendirilmekle birlikte ilk bakıldığında teknolojik tasarımlar, performans ve görüntüsüyle dikkat çeken otomobil segmenti olarak değerlendirilebilir. Bu araçlara örnek olarak; BMW 7 Serisi, Mercedes S Serisi, Volkswagen Phaeton olarak verilebilir.
- G veya S Segmenti: G segmentindeki araçlar trafikte kullanılmasına izin verilen spor otomobillerin bulunduğu segmenttir. Bu segmentteki araçların en büyük özelliği ise yüksek performanslara sahip olmasıdır. Bu segmentteki araçlara örnek olarak; Porsche, Lamborghini, Ferrari, Maserati gibi firmaların bazı araçları örnek olarak verilebilir.
- M Segmenti: M segmenti MultiFunctional Vehicles yani Çok Amaçlı Araçlar olarak adlandırılır. Bu araçların en belirgin özelliği hem taşımacılık amaçlı hem de farklı yol şartları amaçlı kullanılabilmesidir. Bu segmentteki araçlara örnek olarak; Ford C-Max, Ford Transit Connect, Opel Zafira gibi araçlar verilebilir.
- J Segmenti: J segmentindeki araçlar SUV olarak adlandırılan otomobillerin çoğunu kapsayan segmenttir. Bu segmentteki araçların en belirgin özelliği hem arazi Off-Road kabiliyetinin yanı sıra yol şartlarında da yüksek konfor sunmasıdır. Bu segmentteki araçlara örnek olarak; Land Rover’ın Range Rover Modelleri, Volkswagen Touareg, Toyota Land Cruiser olarak verilebilir.