Kaporta ve Boya Analizi
Boya ölçüm cihazları ve uzman kontrolleriyle yapılır. Araçlar boya kaporta testinde konusunda uzman kişiler tarafından cm’nin binde biri ölçüm hassasiyetindeki cihazlarla incelenir.
Bu teknolojik cihazların yanında aracın teleson, menteşe, iç boya değerleri, bağlantı yerleri, şaseleri kontrol edilir. Bu kontroller sonucunda aracın üzerinde fabrikasyon boyası haricinde herhangi bir boya yapılıp yapılmadığı, değişen bir parçası olup olmadığı belirlenir ve yapılan işlemlerin listesini raporlar halinde alıcılara verilir.
Motor Performans (DYNO) Testi
İki çeker bütün araçların beygir gücü, tork, cer kuvveti gibi hesaplamalarını yapar. Motorda üretilen gücün şanzıman ve diğer aktarma organlarından geçip tekerleklere ulaşana kadar ne kadar kayıp güç oluştuğunun bilgisini verir. Motorun çalışma sisteminde, ateşleme ve yakıt sisteminde var olan sorunları grafiksel bir bilgisayar ekranına aktarır.
Aracın test sırasında ürettiği motor performansını fabrika verisiyle kıyaslayarak motor performans yüzdesini çıkartır.
Beygir ve tork nedir?
Bu iki kavram devamlı olarak karıştırılmaktadır. En genel haliyle bahsedecek olursak, beygir; birim zamanda hızlanma gücünü, tork ise; yük taşıma gücünü temsil eder.
Süspansiyon Testi
Aracınızın süspansiyon sistemi kontrol edilirken sürüş şartlarındaki titreşimleri ve darbeleri ne kadar absorve ettiği yüzdelik dilimlerle ölçülür. Her teker için 12 şer saniyelik bu ölçüm sonrasında aracınızın yol tutuşu, amortisör ve süspansiyon durumu hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Süspansiyon sistemi sürüş konforu ve güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır. Viraj dönerken yapılan bir fren sırasında eğer süspansiyon sisteminiz zayıf ve yeterli yol tutuşu sağlamıyorsa, aracınız direnç olan tarafa dogru sürüklenebilir ve direksiyon hakimiyetini kaybedebilirsiniz.
Fren Testi
Ülkemizde araç muayene istasyonlarında gördüğünüz fren test cihazlarının yeni nesil teknolojisiyle aracınızın fren baskısının güvenli bir fren mesafesinde olup olmadığını kontrol eder.
Araç taktikli tamburlar üzerinde yol şartlarında kontrol edilir. Bu sistem %1 hata payıyla hesaplamalar yapar.
Yanal Kayma Testi
Aracın kamber, kastel ve toe açılarını kontrol eder. Bunlardaki en ufak bir hatayı bilgisayar ekranına gönderir. Aracınızın düz yolda direksiyonu bıraktığınızda 1 km düz mesafede kaç metre sağa veya sola çektiğini 62 cm lik bir platformda hesaplar.
Bu test sayesinde aracınızın ön takımlarındaki problemleri öğrenerek onarımlarını yaptırırsınız. Bu sayede güvenli yolculuğun keyfini sürebilirsiniz.
OBD Elektronik Kontroller
Diagnostic test cihazları ile yapılır. Araçların OBD2 girişlerinden bağlanılarak araçta kalıcı ve maliyeti yüksek elektronik arızaların tespit edilmesi içindir. Bu test sonucunda marka ve modele bağlı olarak aşağıdaki sistemler hakkında geçmişte oluşup çözülmüş yada güncel olarak devam eden sorunları öğrenebilirsiniz.
Bu cihazla bilgi sahibi olacağınız sorunlar;
Lift Kontrolleri
Araç platform liftin üzerine alınarak tüm alt mekanik, ön takım ve yürüyen kontrolleri yapılır.
Kaput İçi Mekanik Kontroller
Aracınızın kaput içi mekanik aksamı kontrol edilir.
Silindir Kapak Conta Testi
Würth CO2 kaçak test cihazı yedek su deposuna yerleştirilir ve emme balonu içine hava alması sağlanır. Soğutma sisteminin havası, içindeki Karbondioksit miktarı bakımından kontrol edilir. CO2 kaçağı test ekipmanının orta odasındaki mavi sıvının renginin mavi sıvının renginin sarı olması, yanma odası ve soğutma sistemi arasında bir kaçak olmasının belirtisidir. Kaçak test cihazı sıcak motorların rutin kontrolünde kullanılır. Test sıvısı tek kullanımlıktır.
KM Sorgusu ve Tramer Sorgusu
Bu işlem Aracın sigorta bilgi merkezinin veri tabanı kullanılarak hasar kaydı ve Ptt AŞ veri tabanı kullanılarak aracın muayene km bilgileri sorgulanarak müşteriye bilgisayar çıktısı ile raporlanması işlemidir.