Araç Neden Hararet Yapar ?
Bugün sizlere araç neden hararet yapar ? sorusunu cevaplayacağız. Araçlarda hararet durumu motorun yüksek ısıya ulaşması sonucu soğutma sisteminin işlevini tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanır. Oluşan yüksek ısı motorun parçalarına zarar vermekle birlikte dikkatli davranmamanız durumunda size de zarar verebilir. Bu yazımızda soğutma sisteminin öneminden ve hararet durumunda yapılması gerekenlerden bahsedeceğiz.
Motorlu araçlar, yakıtın silindirler içerisinde yanması ve oluşan patlamalar sonucu enerji üretirler. Enerji ortaya çıkarken motorda ısınmaya sebep olması gayet doğal bir durumdur. Burada önemli olan husus bu ısının soğutma sistemi tarafından kontrol altında tutulmasıdır.
Hararet göstergesi sürüş esnasında kontrol edilmesi gereken göstergelerden biridir. Eğer doğru çalışıyorsa ve bu göstergedeki ibre 90 üzerinde çıkıyorsa aracınızda bir soğutma arızası mevcuttur. Soğutma sistemindeki parçalarda oluşan bir arıza düzeltilmezse aracınızın motorunda yüksek maliyetli masraflar doğurabilir.
Hararete Sebep olabilecek arızalar ve kullanımlar.
- Hararet göstergesinin arızalanması; Arızalı bir gösterge ısıyı kontrol etmenize engel olarak sizi yanıltabilir.
- Motor hararet müşürü arızası; Görevi motor sıcaklığını motor kontrol ünitesine iletmektedir. Oluşabilecek bir arıza aracın gerekli soğutma önlemlerini almasını engeller.
- Soğutma fanı arızası; Soğutma fanı çalışmaması durumunda soğutma sistemi işlevini yerine getiremeyecektir.
- Vantilatör kayışının kopması; Kayış kopması durumunda soğutma sistemi çalışmayarak hararete sebep olur.
- Devir daim pompası arızası; Motorda ısınan su soğutulmak için devirdaim pompası aracılığıyla radyatörlere iletilir. Arızalanması soğutma sisteminin işlevini yerine getirmesini engeller.
- Radyatör kaynaklı problemler; Radyatörün görevi motordan gelen sıcak suyu soğutmaktır. Soğutma sistemindeki kritik parçalardan biridir.
- Termostat arızası; Görevi soğutma suyu akışını kontrol altında tutmak, motordaki suyun sıcaklığını uygun derecede tutmaktır. Soğutma sistemindeki önemli parçalardan biridir.
- Soğutma suyunun eksik olması; Su kaçakları aracın su eksiltmesi gibi durumlarda aracın soğutma suyunun kritik seviyenin altında olması. Soğutma sisteminin işlevini yerine getirmesini engellemektedir.
- Soğutma suyundaki antifirizin özelliğini yitirmesi veya eksik antifiriz kullanımı; Antifiriz suyun ısınmasını geciktirmek gibi bir özelliğe sahiptir. Özelliğini yitirmesi ya da suyun içinde yeterli oranda kullanılmaması soğutma sisteminin yeterli verimlilikte çalışmasını engellemektedir.
- Yağ eksilmesi veya yağın özelliğini yitirmesi; Motor yağının özelliklerinden biri de silindirler içindeki ısınmayı azaltıcı etkisidir. Yağ seviyesinin düşük olması veya yağ değişiminin geciktirilmesi durumunda motor yağı bu etkisini gösteremeyecektir.
- Motoru yüksek devirlerde kullanmak; Motorun fazla devir yapması daha fazla ısınmasına sebep olacaktır kritik devir seviyelerinin üzerinde aracınızı zorlayıcı kullanımlardan kaçınılmalıdır.
Hararet durumunda yapılacaklar ve alınması gereken önlemler.
- İlk olarak aracımızı uygun şekilde yol kenarına çekmemiz gerekiyor.
- Motoru durdurun ve aracın soğumasını bekleyin.
- Fanın çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bunu motoru dinleyerek veya kaputu açarak yapabilirsiniz.
- Soğutma suyu kapağını kesinlikle araç soğumadan açmayın! Kaynamış ve su basınçla dışarı çıkarak size ciddi zararlar verebilir.
- Araç soğuduktan sonra su seviyesini kontrol edin su seviyesi normalse bir servisten yardım alın.
- Su seviyesi uygun değil ise uygun seviyeye kadar normal sıcaklıktaki içme suyunu ekleyin.
- Aracı çalıştırın belirli bir süre bekleyip hararet seviyesini göstergeden kontrol edin.
- Artış devam etmiyorsa bile aracı zorlamadan sakin bir kullanımla en yakın servise götürün.
- Eğer artış devam ediyorsa aracınız conta yakmış olabilir. Kontağı kapatın.
- Aracınızı en yakın servise götürmesi için çekiciden yardım alın.
Umarız Araç Neden Hararet Yapar ? yazımız aklınızdaki soru işaretlerini kaldırmıştır. Daha fazla blog yazısı için bizi takipte kalın.
Hospitacar Yetkili Oto Ekspertiz
Comments are closed.