dgs şanzıman nedir

DSG ŞANZIMAN NEDİR?

Dsg şanzıman nedir ? Dsg ( DİRECT SHİFT GEARBOX ) şanzıman çift kavrama sistemine sahip otomatik şanzıman tipidir. Dsg şanzıman hızlı vites değişimi ve güç aktarımı sırasında güç kaybını en azana indirerek yüksek performans, az yakıt tüketimi ve yüksek konfor sağlayan şanzıman tipidir.

Çift kavrama sayesinde Örneğin: Araç 1. Viteste iken 2. Vites dişlisi de onun ile birlikte dönerek vites geçişine hazır bir şekilde bekler bu yüzden vites geçişlerini hızlı ve konforlu bir şekilde sağlar. Dsg Şanzıman nedir sorusunu kısa ve öz şekilde sizlere bu şekilde özetleyebiliriz.

DSG ( DİRECT SHİFT GEARBOX ) ŞANZIMAN ARIZALARI VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Aşırı ısınma

DSG şanzıman kuru kavrama sisteminden dolayı aşırı ısınma meydana gelir ve şanzıman içinde bulunan sensörler bu ısınmaları algılayıp kendini korumaya alır. Bu ısınmaları önlemek için yoğun trafikte ve trafik ışıklarında aracımızı (N) konumuna yani (boş)’a alınıp beklenilmesi gerekir bu şanzımanınızdaki ısınmayı önler ve kavramanın ömrünü uzatır.

  1. Kalkışta silkeleme

Kalkışlarda meydana gelen silkelemenin sebebi kavrama setinin aşınması sebebi ile meydana gelir.

  1. Şanzıman içinden gelen ses gelmesi

Tıkırtı şeklinde gelen sesler genelde kavrama ayırma çatallarının gevşemesinden kaynaklanır .Vites geçişlerinde gelen sesler dişlilerin aşınmış olmasından dolayı meydana gelebilir.

  1. Mekatronik arızalar

Mekatronik DSG şanzımanın beynidir ve burada bulunan sensörler,  aktörler sayesinde aracımızın vites geçişlerini sağlar. Vites geçişlerini sağlamak için içerisindeki yağ basıncının belli bir seviyeye ulaşması gerekir bu sebepten dolayı aracımızı ilk çalıştırdığımızda bir kaç dakika bekleyerek mekatronik içerisindeki hidrolik basıncının istenilen seviyeye ulaşmasını sağlarız.

  1. Mekatronik beyin arızaları

Mekatronik beyni elektronik bir parçadır ve üzerinde bulunan sensörler aşırı sıcaklıkta yanar ve arıza verir bunu önlemek için konulan sensörler aşırı sıcaklıkta kendini korumaya alır bu tarz durumlarda şanzımanı zorlamayıp aracımızı çekici yardımı ile en yakın servislere çekip kontrollerini sağlatmamız gerekir.

  1. Mekatronik yağ sızıntısı

Mekatronik ve şanzımanın birleştiği bölümde conta ve oring olarak tabir edilen bir parça vardır bu parça zamanla ısınma ve soğuma ile deforme olur bu deformasyon sonucunda bu birleşme kısmından yağ sızıntıları meydana gelir.

  1. Mekatronik hidrolik basınç pompası arızaları

Mekatronik vites geçişlerini sağlayabilmesi için içerisinde bulunan hidrolik basıncının 42 bar ile 60 bar arasında olmalıdır. Bu basınç 42 barın altında veya 60 barın üstünde olduğu zaman vites geçişlerini düzgün bir şekilde sağlayamaz. Araç vitesten boşa atabilir istenilen vitese geçmeye bilir.

 

DSG ŞANZIMAN NASIL KULLANILMALI:

  • Aşırı trafikte ve yokuşlarda sık dur kalk yapmaktan kaçınmak şanzımanın aşırı ısınması ve balataların aşınmasını önler.
  • Şanzımanımızın periyodik bakımlarını zamanında yaptırmak karşılaşacağımız birçok arızanın önüne geçer.
  • Yokuş iner iken aracın az yakması boşa atılması aksine aracın daha fazla yakmasına neden olur. Vites D konumunda kontrolü frene basılarak inilmesi gerekir.
  • Işıklarda durduğumuzda frene tam basılmalı az veya yarım basıldığında kavrama zarar görür frene tam basmak kavramayı boşa çıkarır.
  • Aracımızı park ettik şanzımanımızda bulunan yükü almak için öncelikle aracın el freni çekilmeli ve aracı (N) konumuna getirmeliyiz. Ayağımızı frenden çekip aracın esnemesini sağlayıp sonra vitesi (P) konumuna almalıyız.

Umarız DSG Şanzıman Nedir ? DSG Şanzıman Nasıl Kullanılmalı ? yazımız aklınızdaki soru işaretlerini kaldırmıştır. Daha fazla blog yazısı için bizi takipte kalın.

Hospitacar Yetkili Oto Ekspertiz

 

 

 

Yazar: HOSPITACAR OTO EKSPERTİZ

Araçlar hakkındaki güncel bilgileri yakından takip edip sürekli kendini güncelleyen, bilgilendirici içerikler oluşturan bir blog yazarı.

Yorum Kapalı.